Projekt "Uus kodu!"

1. samm
Sinu olemasolev kodu on juba mõnda aega sinu ja su pere jaoks väikeseks jäänud. Elate pead jalad koos. Laps vajaks oma tuba - vanemad vajaksid oma tuba. Natuke suuremat kööki, pisut rohkem elutoa pinda, koridorist ja vannitoast rääkimata.

2. samm
Hommikul on kogu korteris stabiilselt üle 30 kraadi sooja. Kõige jahedam koht on vannituba. Juba teist nädalat ei suuda te hommikuti kohvi juua ja piirdute mahla ja jääga. Lapsele meeldib eriti jää... Õhtul jõuate kogu perega üsna hilja koju. Hommikused mänguasjad on veel elutoa põrandal. Nagu sellest veel vähe oleks, kallab teie laps oma viiamsedki mänguasjakastid põrandale. Sinna otsa poetab veel hunniku pallimerepalle ja paar muumipuslet. Nüüd on küll kõik. Olete aru saanud, et nüüd on viimane aega asjaga tegelema hakata. Otsus uue kodu soetamiseks on tehtud.

3. samm
Juba mitu nädalat kammite kinnisvaraportaali. Läbi on käidud ka kõikvõimalikud kinnisvarafirmade koduleheküljed.

4. samm
Teile sobivas kohas teate peaaegu peast pakutavaid kortereid, nende hindu ja tingimusi. Olete aru saanud, et maja peale rahakott ei hakka, pank ilmselt nii palju laenu ei anna ja elama peab ka, mitte laenukoorma alla ära surema... Kui keegi küsib korterite üüride kohta, siis olete kimbatuses, aga korterite hindadest võite une pealt rääkida. Isegi majade erinevustest, eelistest-puudustest on teil ettekujutus olemas.

5. samm
Esimene korter osutub liiga kalliks. Ka peale tingimist ja mõne puuduse kõrvalejätmist (enamus neist on parandatavad), tundub hind teile liiga soolane ja ütlete omanikule EI. Kahju, aga see privaatsus ei maksa 50 000.-

6. samm
Otsite edasi ja teile jääb silma järgmine korter. Vahepeal olete veel käinud ühte korterit vaatamas, aga vaatamata soodsatele tingimustele on korter 5-kordses majas, 4. korrusel... Silmajäänud korteri kuulutus paistab paljutõotav. Pildid paistavad kenad. Maja on endiselt 5-kordne, aga seekord 1. korrusel. Natuke luuret tehes selgub, et naabrid on rahulikud. Ülemised naabrid samuti. Joodikutepesast on ka trepikojas lahti saadud. Hind on enamvähem - eriti kui veel natuke alla ka kaubelda saab. Hinna sees on mõned soodsad korterisse jäävad asjad.

7. samm
Maaklerile on kirjutatud, aeg kokku lepitud. Paar hetke enne kohtumist avastad, et veel üks soodsa hinnaga korteri kuulutus on üles pandud. Pilte korralikult vaadata ei jõua... Aga kokkulepitud ajal korterit vaatama minnes tundub maakleri igati asjalik. Korter vajab küll remonti, köök lõpuni väljaehitamist, aga vannituba WC on ok. Lastetuba vajab minimaalseid kulutusi. Koridorid ja tubade uksed on kohutavas seisukorras. Laed paistavad sirged. Maakler palub teha omapoolse pakkumise. Maksud ei paista ka väga üüratud olevat. Iseasi mida teeb üldine hinnatõus.

8. samm
Teie investeerija jonnib - tema teab asjadest ikka kõige rohkem. Ja üldse kipub ta palju teie mõtetesse sekkuma, mis puudutab korteri sisustust ja remonti. Aga mida tema ka teab - teab palju autodest, aga tema arvamust korteritest ei pea eriti tõsiselt võtma. Vahepeal lööb juba kopsu üle maksa ja tahaks kogu kupatuse põrgusse saata ja ainult ise oma laenuvõimalustega korter osta.

9. samm
Kolmanda korteri kuulutust uurides selgub, et kõik elektritööd on tehtud "seina peale". Kogu korteri juhtmete viimine seinte sisse läheks maksma oma 10 000.- Lähema kuu jooksul korterisse kolimisest ei maksa unistadagi ja köögi seinad oleks nagu sauna eesruumis - puidust kattega. See mõte saab kohe maha maetud. Ilma investoriga aru pidamata helistate uuesti maaklerile. Küsite teise võimaliku ostja kohta, keldri võimalustest ja teete oma pakkumise.

10. samm
Oootate maakleri helistamist...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Sünnipäevaluuletus

Itimees

Mia jõulusoovid...